0

Hoe maak je baby en kinderspeelgoed schoon?

Terwijl de wind door de bomen waait, horen we in de verte ook weer de stoomboot en de arrenslee aankomen! ook de reclame folders heb ik alweer in overvloed in de brievenbus gevonden. Met andere woorden: het wordt weer tijd om speelgoed in te slaan om de goede Sint een klein handje te helpen. Maar wat met al dat oude speelgoed? Vaak kun je het heel goed verkopen of weggeven aan andere kindertjes. Maar soms ziet het er gewoon niet meer uit. Tenzij het speelgoed natuurlijk kapot is, daar zit geen enkel kindje op te wachten. Maar speelgoed dat nog helemaal heel is, kan prima schoongemaakt worden en doorgegeven of worden verkocht aan een volgende generatie. Maar hoe maak je baby- en kinderspeelgoed nu goed schoon?

Goede vraag, mensen! En hierover valt een boel te zeggen of te schrijven. Maar speciaal voor jullie, heb ik een aantal tips hoe je veilig, snel en effectief speelgoed het beste kunt schoonmaken en houden. Onthoud dat de frequentie voor ieder huishouden een heel persoonlijk iets is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook  altijd de aanbevelingen van de fabrikant. En tot slot zijn sommigen minder “streng” hierin dan anderen. Het is dan ook helemaal aan jou hoe vaak je het speelgoed van je kind schoonmaakt, net zoals jouw manier van opvoeden.

Hoe maak je knuffelbeesten schoon?

Het meeste pluche speelgoed komt altijd met een waasadvies dat simpelweg het beste kan worden opgevolgd. Velen zullen zweren bij de handwas, en dat is uiteraard ook prima. Wanneer je even geen zin hebt om te wassen, maar alleen wat stof wilt verwijderen, kun je de vacht van de knuffel ook stofzuigen. Doe dan voor de zekerheid een pantykous over het zuigstuk van je stofzuiger. Zo blijft je knuffel heel en is er geen kans dat er kleine onderdelen mee gezogen worden.

Wil je de knuffels toch in de wasmachine wassen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Allereerst, welk pluche speelgoed kan niet in de wasmachine worden gewassen?

  1. Het speelgoed bevat een muziekdoos
  2. Het speelgoed is oud en kwetsbaar
  3. Het speelgoed is gelijmd met items zoals pailletten, lint, ogen etc.
  4. Het speelgoed heeft kleine losse accessoires, of  dingen die niet verwijderd kunnen worden (zoals bijvoorbeeld kleine outfits of mutsjes of schoentjes etc. )
  5. Het speelgoed is gevuld met alles behalve polyester, zoals kleine schuimballen of bonen.

Knuffels die wel in de wasmachine kunnen

Houd er rekening mee dat een wasmachine door het draaien, de vulling van knuffels kan verplaatsen. Het gebruik van je dagelijkse wasmiddel,  is prima. Maar ik zou  wel iets veilig adviseren gebruiken voor een baby, bijvoorbeeld een wasmiddel dat kleurstof en geurvrij is.

Neem vervolgens een oude kussensloop en gooi de knuffels in de kussensloop. Sluit het even met een pijpreiniger, draaiband of een stuk fijne draad (of gebruik een kussensloop met een ritssluiting of knoop) en plaats de kussensloop in de wasmachine. Draai een programma voor de fijne was met koel of warm (niet te warm) water.  Als het water te warm wordt, kunnen gelijmde items smelten (wat weer leidt tot een heel verdrietig kind). Als de wasmachine klaar is, haal je het  speelgoed er uit en borstel dan het pluche met een fijne kam of borstel zodat de haartjes weer mooi donzig worden.

Er zijn ook nog een paar droogmogelijkheden. Je kunt de kussensloop in de droger  plaatsen (nooit onbewaakt achterlaten) of de knuffels lekker in de zon op laten drogen. Behandel het speelgoed als kleding en was dus ook de bonte kleuren apart. Zo is de knuffel weer helemaal in topvorm!

Knuffels in handwas

Speelgoed waarvan het label ons vertelt dat die alleen op de handwas gewassen kunnen worden, of die onder één van de 5 genoemde punten hierboven vallen, kun je met de hand wassen met een mild reinigingsmiddel. Wikkel het speelgoed in een schone doek en dompel het onder in een mengsel van bijvoorbeeld groene zeep en water, of baby shampoo en water. Masseer het mengsel zachtjes over het speelgoed, werk daarbij in een cirkelvormige beweging. Spoel de doek goed af en begin met een schone doek de zeepresten te verwijderen. Laat het vervolgens aan de lucht drogen door het binnen op te hangen of leg het in de zon.

Hoe je plastic, rubber of silicone speelgoed zonder batterijen kunt reinigen

Zacht plastic of rubberen speelgoed

Het is het beste om dit in de wasbak te wassen en niet in een vaatwasser, omdat deze materialen gevoeliger zijn en kunnen  smelten in warm water. Dat geldt ook voor dun plastic speelgoed. Deze vallen in dezelfde categorie. Dus, om ze schoon te maken, voeg gewoon een spuitje afwasmiddel toe aan een wastafel, emmer of teil en voeg er warm water bij. Maak het speelgoed schoon door het met een zachte doek of een oude tandenborstel in te wrijven. Spoel goed af met water. Wil je het speelgoed desinfecteren, spuit het speelgoed dan af met een 50/50 mengsel van alcohol en water en laat ze een minuut staan. Spoel opnieuw heel goed af en laat drogen.

Het reinigen van hard plastic speelgoed

Speelgoed zoals Lego, Duplo, Playmobiel etc.  Kun je het beste in een kussensloop stoppen en vervolgens in de vaatwasser in het bovenste rek plaatsen.

Het reinigen van siliconen speelgoed

Dit kan in de vaatwasser (bovenste rek) gewassen worden, maar kan ook worden uitgekookt in een pan met kokend water op het fornuis.

Hoe Plastic, Rubber of Silicone Speelgoed Met Batterijen te reinigen

Elk speelgoed met batterij of electronisch speelgoed is, kan niet in water worden gedompeld.  Betreft het een speelgoed met batterij, electronisch of dat op stroom werkt, doe dan een klamvochtige doek (met een beetje reinigingsmiddel) en neem de buitenkant van het speelgoed voorzichtig af om geen vocht in de buurt van de batterijbak te krijgen (batterijen dienen voor het schoonmaken verwijderd te worden) of bedrading (oh, en het speelgoed moet uit het stopcontact worden gezet voordat je het reinigt). Zorg er ook voor dat er geen vocht in de spleten tussen bewegende delen komt. Om het speelgoed te ontsmetten, meng 50/50 alcohol en water in een kom en doe je zachte doek in het mengsel en wring het goed uit. Veeg het over de ‘veilige’ delen van het speelgoed. Alcohol verdrijft snel, maar indien nodig, doe je het nog een keer. Met een schone doek met warm water na-wrijven en aan de lucht laten drogen.

Hoe poppen met haar schoonmaken (Barbie, Ken, Mijn Kleine Pony, enz.)

Poppenhaar is gemaakt van dunne plastic strengen.  Wanneer het haar in de hoofdhuid van de pop is geweven, shampoo je het poppenhaar met een paar druppels afwasmiddel en masseer je dit in het haar.  Wanneer het haar van de pop is gelijmd, kun je dit beter niet doen: het zal er dan hoogst waarschijnlijk afvallen. Kam het haar vervolgens zachtjes uit. Spoel dan goed na met koud water en leg plat om te drogen. Als u merkt dat het haar ernstig geknoopt of in de klit zit, laat de strengen een nachtje weken in een kleine kom met water en conditioner of crème spoeling voor je eigen haar en spoel het daarna uit. Kam dan voorzichtig om de knopen te verwijderen en laat vervolgens plat drogen.

Hoe maak je het poppenlichaam schoon?

je kunt de harde plastic lichamen schoonmaken met een paar makkelijke trucs. Om vuil en vlekken te verwijderen, maak een kleine hoeveelheid pasta met olie en soda. Wrijf met een wattenstaafje in een circelvormige beweging over de de vlekken en behandel het gebied dan na met een bevochtigde doek. Zorg ervoor dat je geen verf (in het poppengezich of de nagellak van de pop) verwijdert! Voor hardnekkige vlekken,  kun je een klein beetje nagellakverwijderaar op een katoenen doekje doen  en het speelgoed dan vooral heel goed na spoelen.

Om het lichaam van de pop te desinfecteren, doe je een 50/50 mengsel van alcohol en water in een spuitfles en besproei het speelgoed van hoofd tot teen. Laat een minuutje drogen en veeg goed na met een schone en droge doek. Voila, helemaal schoon en ontsmet.

Hoe maak je houten speelgoed schoon

Volgens wat rondzoeken op het internet heeft hout zo-wie-zo antibacteriële eigenschappen. Alhoewel ik er wel een beetje moeite mee heb om dit maar voor lief te nemen. je kunt altijd een doek in witte azijn dopen en het speelgoed daarmee afnemen. Azijn maakt schoon en functioneert als een mild desinfectiemiddel, dus dit is een goede reinigingsmethode voor houten speelgoed. Houten speelgoed hoeft niet te vaak te worden gereinigd, maar als het eens een keer een goede schoonmaakbeurt nodig heeft, is dit alles wat je hoeft te doen. De azijngeur zal binnen enkele minuten verdwijnen.

Waarom is het schoonmaken van speelgoed belangrijk?

Daar zijn natuurlijk  tal van redenen voor te bedenken, maar voor LittleVips is de beste allerbeste redenen om de kinderen zo gezond mogelijk te houden en natuurlijk zolang mogelijk plezier te hebben!

Related Products:

Handgemaakte knuffels

5,95Add

Trektrein

12,95Add

Opbergbox met Catwalk pop-up speelmat

9,95 4,95Add